Bönor & Ärter

Färska bönor och ärtskidor kokas i lättsaltat vatten, hela eller skurna, och serveras med smör och örtsalt. De passar bra som tillbehör till kött.

Kalla, kokta bönor är goda i sallader, liksom marinerade i en god vinägrett.
De används i soppor, grytor, stuvningar och gratänger.

Bondbönor innehåller lektiner som kan ge upphov till illamående. Därför ska bondbönor alltid kokas minst 10-15 minuter.


Läs mer om baljväxter i listan intill.

Bönor, Bondbönan,produkt,produkter,
Bondböna
Vicia faba Bondböna-gruppen
Grönsaker, Brytböna,produkt,produkter,grönsak, bobby bönor, bobbyböna
Brytböna/ Bobby böna
Phaseolus vulgaris Brytböna-gruppen
Grönsaker, Haricots Verts,produkt,produkter
Haricots Verts
Phaseolus vulgaris Brytböna-gruppen
Långböna, produkt,produkter,baljväxter,sparrisböna,long-yardbeans,bönor,asiatiskt, asian taste
Long Yard beans/Långböna
Vigna unguiculata sesquieidalis, Långböna-gruppen
produkt,produkter,salladsärt,sugarsnap,sugar snap, sugarsnaps,sugar snaps
Salladsärt / Sugar snap
Pisum sativum Salladsärt-gruppen
produkt,produkter,skärböna,grönsak,baljväxt,bönorgrönsaker
Skärböna
Phaseolus vulgaris Skärböna-gruppen
Grönsaker, Sockerärter,produkt,produkter,grönsak,baljväxt
Sockerärter
Pisum sativum Sockerärt-gruppen
Grönsaker, Vaxböna,produkt,produkter
Vaxböna
Phaseolus vulgaris Vaxböna-gruppen