Vitlök

Allium sativum, Vitlök-gruppen
Vitlök finns inte i vilt tillstånd i naturen. Den kommer ursprungligen från Centralasien och fick tidigt bred spridning i Medelhavsområdet. Den är känd sedan minst 5000 år. Vitlök odlas idag särskilt i de subtropiska områdena men det sker också betydande produktion i tropiska och tempererade områden. I Sverige odlades den redan på 1300-talet för sina medicinska egenskaper.

Vitlök bildar sällan frö och all förökning sker genom plantering av små dellökar (klyftor) som själva vitlöken består av. Vitlökens blad är inte runda som hos vanlig lök, utan platta som hos purjolök.

Vitlök används som krydda och passar i de flesta maträtter. God att marinera och att använda i olja och vinäger ihop med färska örter. Vitlök har en speciell lukt och smak som beror på svavelhaltiga, eteriska oljor. Ju mer man sönderdelar klyftorna desto starkare smak. Hela klyftor kan gärna få koka med i gryträtter m m.

Vitlök importeras hela året från Medelhavsområdet och Latinamerika. Svensk vitlök odlas i liten skala bl a på Öland.

Förvaras torrt och kallt.

FÄRSK VITLÖK är saftigare och har mildare smak än den torkade. Ytterbladen har inte hunnit torka, varför den är nästan omöjlig att skala. I ena änden finns en tjock stjälk. Vitlöken används som den torkade men är speciellt god att grilla, hel eller i halvor, och att ugnsbaka. Finns importerad från tidig vår och under sommaren.

SUPER SOLO är en relativt ny vitlökssort, som inte består av klyftor utan är en hel vitlök. Den kallas också för Kinesisk vitlök. Den smakar som vanlig vitlök och används på samma sätt.

Nyckelord

Lök, Vitlök, produkt, grönsaker, produkter, grönsak, kinesisk vitlök, super solo, färsk vitlök,