Red Delicious

Red Delicious uppkom, liksom sin nära släkting Golden Delicious, i en plantskola i Louisiana i USA i början av 1900-talet. Äpplet har fått stor spridning.

Sorten är medelstor-stor, tydligt avsmalnande mot foderhålan. Något oregelbunden form med fem åsar som bildats med knoppliknande upphöjningar. Skalet är blankt. Färgen varierar, ibland är den heltäckande brunröd med små vita prickar, ibland förekommer mörkröd solsida med gulgrön skuggsida samt jämnt rödstrimmig färg på gulgrön botten. Red Delicious från USA är ofta högbyggda och har tydligare åsar än de som importeras från annat håll. Fruktköttet är gulvitt, sprött, mjukt och saftigt med söt och fin smak, ibland med en vinartad nyans. Den är kraftigare hos röda frukter. Red Delicious är en typisk dessertfrukt.

Finns hela året. Import från Europa under höst och vinter, från USA januari-mars och från Sydafrika och Argentina mars -juni.

Nyckelord

Äpple, Äpplen, Red Delicious, produkt, produkter, frukt, frukter