Purjolök

Allium porrum, Purjolök-gruppen
Purjolöken skiljer sig till utseendet från andra lökar. Den bildar inte någon rund lök utan en långsträckt cylindrisk lök, det kraftiga skaftet på purjolöken. Det är främst det vita skaftet som används. Det har mild löksmak och är sprött. Även de gröna delarna på purjolöken kan användas, om de inte är sega. Purjo är god rå, lättkokt, gratinerad och den ger både smak och färg åt soppor och grytor.

För att få purjolöken vit nertill har man kupat jorden runt den och därför kan det finnas sand gömd inne i löken. Därför måste den sköljas noga. Skär purjon i skivor och skölj dem i en skål. Ska bladen användas i längre delar så snitta längs med bladen. Öppna snittet och skölj under rinnande vatten från den vita delen ut till de gröna bladen.

Purjolöken kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där den använts i årtusenden främst som soppgrönsak. Den var känd i det gamla Egypten.

Det finns svensk purjolök under maj-december. Resten av året import från Europa.

Purjolök förvaras kallt, +2-4° och bör skyddas mot uttorkning.

Nyckelord

Lök, Purjolök, produkt, grönsaker, produkter, grönsak