Peppar, färsk

Piper nigrumi
Peppar har odlats under årtusenden och var redan i forntiden en viktig handelsvara. Peppar var en dyrbar vara och vi använder fortfarande uttrycket pepprat om höga priser. Pepparplantan är en klätterväxt som kan bli upp till 15 meter lång. Frukten är en klotrund stenfrukt som vid mognad övergår från att vara grön till att bli röd. Vid torkning blir den svart.

Frukterna innehåller en eterisk olja med starkt frätande smak som beror på ämnet chavicin. Detta tillsammans med alkaloiderna piperin och piperidin ger peppar den karakteristiska smaken.

Färska grönpepparkorn säljs på stjälk och är då mycket dekorativa. Annars plockas pepparkornen av stjälken och används hela eller krossade som krydda. Krossade pepparkorn med tillsats av litet olja är lätt att stryka på kött, fisk eller korv före stekning.

Importeras hela året från Sydamerika och Fjärran Östern.

Färsk peppar bör förvaras i kylskåp.

Nyckelord

produkt, produkter, peppar, grönsak, krydda, kryddväxt, grönpeppar