Paprika

Capsicum annuum, Paprika-gruppen
Paprikafrukten är ett egendomligt, stort, luftfyllt bär med många frön. Fruktköttet har en fin aromatisk smak.

Paprika finns i olika färger. De flesta paprikor börjar sitt liv som gröna, pga klorofyll. Ibland saknas klorofyllet och då kan paprikan vara antingen vit eller purpurfärgad. Den senare innehåller då färgämnet antocyanin, som också finns i aubergine. När paprikorna mognar så produceras karotenoider, medan klorofyll och antocyaniner försvinner. Detta ger nyanser i gult, orange och rött. Detta är alltså mogna paprikor. Hos en del sorter stannar klorofyllet kvar även då frukten mognar. Dessa paprikor blir då bruna, grönt + gulrött = brunt. De gröna har starkast smak medan de röda och gula som mognat längre på plantan fått mildare, sötare smak.

Paprika är känslig för kyla och bör förvaras svalt, men inte kallt, +7-12°, och skyddas mot uttorkning. Paprika är känslig för stötar.

Vi importerar paprika hela året från Holland, Spanien och Italien. Viss svensk produktion förekommer.

Nyckelord

Grönsaker, Paprika, produkt, produkter, grönsak,