Okra

Abelmoschus esculentus
Okra anses komma från den tropiska delen av Afrika. Den spreds till Medelhavsområdet och senare till Mellanamerika. Nu odlas den på många ställen, särskilt i tropiska områden. Plantan är en 1-2 m hög, självfertil ört med stora flikiga blad.

Frukten är grön-grågrön, ibland fint hårig, avlång, ca 8 cm lång, med fem längsgående åsar och kallas ibland Lady´s finger. De omogna, köttiga frukterna används som grönsak i soppor och stuvningar, eller äts råa eller skivade och stekta. Frukterna har köttiga väggar. Man äter hela frukten med frön, men stjälken skärs av. Smaken är mild och angenäm.

Okra innehåller en klibbig saft, som utsöndras vid kokning. Den används därför i många orientaliska rätter för att reda av soppor och stuvningar. Vill man undvika detta kan okran ångkokas eller förkokas i saltat vatten i 5 minuter eller stekas.

Förvara okra i +8-12°.

Import hela året från Sydeuropa, Afrika och Sydamerika.

Nyckelord

Grönsaker, Okra, produkt, produkter, grönsak