Mjölbanan/ Kokbanan

Musa acuminata Matbanan-gruppen
Mjölbananen är en matbanan som är mycket utbredd i Sydamerika, Afrika och Indien, men inte längre österut. Den har högre stärkelseinnehåll och är mindre söt i smaken än dessertbananer (vanlig banan, äppel- och röd banan).

De flesta mjölbananer saknar, liksom dessertbananer, frön. Skalet är gulgrönt och ganska tjockt. Det kan vara svårt att dra av, varför man ofta skalar med kniv. Mjölbananer kan inte användas på samma sätt som andra bananer. De ska kokas, stekas eller bakas och används på samma sätt som potatis. Den mjöliga konsistensen och litet söta smaken gör att mjölbananer passar bäst i starkt kryddade rätter.

De bananer som säljs är oftast gröna och omogna, men de brukar mogna på några dagar i rumsvärme. Färgen avslöjar inte alltid mognadsgraden, utan man får klämma försiktigt på dem för att ta reda på hur mogna de är. När de börjar bli lite mjuka går de bra att koka, och när de är ordentligt mjuka passar de till stekning.

Koka så här: Skala bananerna med hjälp av en kniv och skär dem i 6-7 cm långa bitar. Koka dem tills de är mjuka. Koktiden beror på mognadsgrad och hur tjocka de är.

Stek så här: Skala bananerna med hjälp av en kniv och skär dem på längden i 4-5 skivor. Om bananerna är långa, dela dem på mitten. Stek bananerna gyllenbruna på medelvärme i matfett.

Förvaras i sval eller skafferi. Import hela året från Costa Rica och Colombia.

Nyckelord

produkt, banan, mjölbanan, kokbanan, frukt, matbanan