Kiwi, grön

 

Actinidia deliciosa
Kina är kiwins ursprungsland och frukten kallas även kinesiskt krusbär. Den är inte alls släkt med krusbär men har frisk och syrlig smak som påminner litet om våra krusbär.

Kiwi odlas i stor skala i Nya Zeeland, som länge varit det mest betydande producentlandet. Där skördas frukterna under maj-juni. Det är också i Nya Zeeland frukten fått namnet kiwi efter landets nationalsymbol kiwifågeln. Numera odlas kiwi på många håll och vi importerar den i stora mängder från bl a Italien.

Kiwifrukterna är ovala och har brunt, ludet skal. Fruktköttet är klargrönt med små svarta kärnor. Mogen frukt ger efter för lätt tryck. Man skalar frukten och äter hela innanmätet.ochTack vare sin friska smak passar kiwi som mellanmål, i desserter och tillsammans med kött och fisk. Kiwi är gott på ostbrickan. Kiwin är C-vitaminrik.

Vi har tillgång till kiwi året runt.

Den bör förvaras kallt.

 

Nyckelord

Frukt, Kiwi, produkt, produkter, frukter, exotisk,