Ingefära

Zingiber officinale
Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Ingefära är en flerårig, 1,5 m hög ört med blad och blommor på olika skott. Det blommande skottet är endast 15-20 cm högt och bär ett 20-tal gröngula och purpurfärgade blommor.

Jordstammarna, som är den ätliga delen, är kraftiga, förgrenade och med tydliga ärr efter bladskotten. De är utvändigt ljusbruna och invändigt har de en svagt gulgrön färg. Jordstammarna innehåller de eteriska oljorna gingerol och ingefärsolja som har en skarp smak.

Skala ingefäran och riv på rivjärn eller pressa genom vitlökspress. Riven ingefära används som krydda på samma sätt som den torkade kryddan. Färsk ingefära har dock mycket friskare smak, men den kan också bli dominerande om man tar för mycket.

Ingefära är en mycket viktig krydda i de asiatiska länderna, främst Indien och Kina. Ingefära ingår bl a i kryddblandningen curry.

Förvaras svalt, i 8-12°.

Import hela året från bl a Brasilien, Malaysia och Thailand.

Nyckelord

Grönsaker, Ingefära, produkt, produkter, grönsak, kryddgrönsak, kryddväxt