Gurkmeja/ Tumeric

Curcuma longa
Gurkmeja härstammar från Sydostasien där den har odlats mycket länge. Nu odlas gurkmeja i hela Asien och Afrika, men det viktigaste odlingsområdet är de tropiska delarna av Sydostasien.

Gurkmeja heter tumeric eller turmeric på engelska och det namnet används även i handelsledet i Sverige.

Gurkmeja blir ca 1 meter hög och har underjordiska rotstammar. De är tjocka och köttiga och det är dem man äter. Köttet är starkt gul-orange eller ibland röd-orange och har en aromatisk doft. Ytan är brun och hård.

Gurkmeja säljs mest som krydda, torkad och mald, men färsk gurkmeja kan skalas, skäras i bitar och pressas i vitlökspress. Används ofta till risrätter, främst för att ge riset en vacker gul färg. Kan även användas att färga t ex fisk- och grönsaksrätter med.

Förvaras svalt, 8-12°.

Importeras hela året från Indien, Pakistan och Thailand.

Nyckelord

produkt, produkter, gurkmeja, grönsak, grönsaker, kryddväxt, tumeric, turmeric,