Gul lök

Allium cepa, Gullök-gruppen
Gul lök kallas också kepalök och kommer ursprungligen från Centralasien. I Kina odlades lök för 3 000 år sedan och i Egypten finns lök avbildad i pyramiderna. Romarna förde löken till Nordamerika och Columbus förde den vidare till Amerika. Numera odlas gul lök över nästan hela jordklotet och det är den mest odlade av lökarterna.

Lök tillhör familjen liljeväxter. Lökarna är uppbyggda av saftiga, tjocka blad, som ligger i lager med tunna och torra blad ytterst. De är runda eller avlånga och storleken varierar.ochGul lök har enastående många användningsområden. Rå gul lök har ofta en skarp smak. Den kan mildras genom att låta den hackade löken ligga i kallt vatten ca 15 minuter.

Gul lök bör förvaras torrt och kallt.

Finns året om, svensk och importerad.

Nyckelord

Lök, Gul lök, produkt, grönsak, grönsaker, matlök, kepalök