Glaserade päronklyftor i vaniljlag

6 stora päron
ca 25 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 upprispad vaniljstång
Kolasås:
3 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1,5 msk ljus sirap
1 msk smör

Gör så här:
Koka socker och vatten med den upprispade vaniljstången några minuter.

Skala och skär päronen i klyftor, som kärnas ur. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek päronklyftorna knappt mjuka. Häll över lagen och sjud ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången och häll upp päronen med lagen i en skål. Låt päronen svalna i lagen.

Servera dem kalla med glass eller någon god sås, t ex choklad- eller kolasås.

Kolasåsen: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka sakta tills såsen är lagom tjock. Ta kastrullen från värmen, rör ner smöret och låt såsen svalna.

Nyckelord
recept, Glaserade päronklyftor i vaniljlag, päron,