Fläskroulad med fikon, apelsin och potatiskompott

Svårighetsgrad: Medel

2 kg fläsksida utan svål
40 g salt
och1 msk stött kryddnejlika
Potatiskompott:
1,5 kg potatis, skalad
500 g palsternacka, skalad och tärnad
5 dl mjölk
4 msk smör
Apelsinkokta fikon:
10 färska fikon
saften av 4 apelsiner
1 msk smör
2 apelsiner
Portersky:
1,2 liter kalvfond
2 dl apelsinsaft
2 dl porter
2 schalottenlökar, finskurna
1 msk ochsmör

Gör så här:
Dela fläsksidan på längden så att den blir dubbelt så stor. Gnid in sidan med salt och nejlika. Rulla ihop fläsksidan och bind upp den med bindgarn. Låt stå i rumstemperatur 1 timma.

Bryn rullen runt om och stek den i 120° varm ugn tills den har en innertemperatur på 70°. Håll varm i folie.

Koka kalvfond, apelsinsaft, porter och lök till porterskyn tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar samt smör.

Koka potatisen mjuk, rosta palsternackan i 170° varm ugn tills den blivit gyllenbrun. Pressa potatisen och gör ett gott mos. Vänd ner den rostade palsternackan.

Kryssa fikonen med en vass kniv. Sjud fikonen mjuka i apelsinsaft och smör. Lyft upp fikonen och reducera lagen tills hälften återstår. Lägg tillbaka fikonen och håll dem varma. Skär apelsinerna i fyra klyftor, skiva varje klyfta i 3 mm tunna skivor. Stek dem i torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida.

Nyckelord
Fläskroulad med fikon, apelsin och potatiskompott, recept, storkök