Fläderblomssaft

Ca 3 liter.

Äkta fläder har vita blomklasar och blommar i början av juli.

Svårighetsgrad: Medel

ca 40 blomklasar av fläder
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Skölj blomklasarna, skaka av vattnet och lägg dem i en bunke. Borsta citronerna. Skär dem i klyftor och sedan i tunna skivor. Lägg dem och citronsyran i bunken.

Koka upp vatten och socker. Häll det hett över blomklasarna i bunken och rör om. Täck över och ställ svalt i 5 dygn.

Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll upp saften i rena flaskor. Förslut och förvara i kylskåp.

Nyckelord
recept, Smårätt (förrätt), Fläderblomssaft, fläder, citron