Cox Orange

Om Cox Orange kan man läsa, i Anton Nilssons bok Våra Äppelsorter, att en engelsk bryggare R. Cox på sin gård i Buckinghamshire sådde nio kärnor av Ribston. Av dessa kom två kärnor upp 1825 varav den ena gav upphov just till moderträdet Cox Orange. På 1800-talets mitt fanns sorten med på ett par utställningar och gjorde därefter sitt segertåg ut i Europa. Till Sverige kom den troligen runt 1865 och odlades då främst i södra Sverige och så är det än idag.

Cox Orange är det mest omtyckta och tillika kända svenska äpple vi har i marknaden. Detta beroende på den förnäma smaken. Frukterna är medelstora till små och runda till formen, kan variera i höjden och har ibland en köttig stjälk. Fler varianter har tagits fram och då har sorter med rött skal blivit populära.

Cox Orange har ett mjukt, saftigt och gult fruktkött, smaken är kryddig och påminner något om päron. Med sin fina arom är sorten ett utsökt dessertäpple. Passar utmärkt att ha i sallader eftersom sorten inte är särskilt känslig för luftens syre och fruktköttet behåller sin färg vid tillagningen. Givetvis kan Cox Orange användas i andra traditionella äppelrätter, men eftersom äpplet inte finns att köpa i stora mängder rekommenderas att först och främst använda det naturellt. Bästa användningstid är november - januari.

Import av Cox Orange förekommer.

Nyckelord

Äpple, Äpplen, Cox Orange, produkt, produkter, frukt, frukter