Aubergine/ Äggplanta

Solanum melongena
De auberginer vi oftast ser har mörkviolett, blankt skal och är 15-20 cm långa. Fruktköttet är vitt, poröst, litet svampigt i konsistensen. Smaken är mild och neutral och kommer till sin rätt först efter tillagning.

Auberginesläktet är stort och frukterna varierar i storlek, form och färg. De kan vara långsmala, äggformade eller runda (små som ärtor eller små meloner). Dessutom finns det miniauberginer. Utöver den violetta finns också vita, gröna (mogna) och spräckliga i vitt ochochpurpur, s k Grafitti.

Ovala, ca 6 cm långa

Ursprungligen kommer aubergine från Indien eller Kina. Plantan är 1-årig, släkt med potatis och tomat och kallas också äggplanta. Infördes till Sydeuropa på 700-talet.

Aubergine kan inte ätas rå. Frukterna skördas omogna. Får de mogna på plantan blir fruktköttet segt.

Aubergineochär känsliga för kyla och uttorkning. Förvaras i +8-10°. Vid temperatur under +7° får de köldskador/bruna fläckar. Förvara dem gärna i plastpåse eller -film.

Import hela året från Sydeuropa och Holland.

Rund, ca 15 cm i diameterochoch

och

ochochoch

ochochochGröna, ca 20 cm långa

och

ochochoch
ochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochochoch

Nyckelord

Grönsaker, Aubergine, produkt, produkter, grönsak, grönsaksfrukt, äggplanta