Brunkål

Svårighetsgrad: Medel

8 kg SallaCarte Vitkål, woksnitt
1500 g farinsocker
1000 g mörk sirap
500 g smör eller gåsfett
300-400 g varmrökt sidfläsk
1 dl mald torkad ingefära
2-3 msk hel kryddpeppar
10 lagerblad
salt
1-2 dl ättika, 12 %

Gör så här:
Smörj stora bleck med gåsfett alternativt smör, blanda kålen med farinsocker och ingefära. Fördela kålen på bleck. Ringla över sirapen, bryn i 185° varm ugn tills kålen fått fin ganska mörk färg. Rör om i blecket med jämna mellanrum.

Lägg den brynta kålen i en tjockbottnad gryta, tillsätt varmrökt sidfläsk i grova bitar och
kryddor. Koka på svag värme tills kålen är mjuk, cirka 1,5- 2 timmar.

Smaka av med salt och ättika. Låt kålen stå några dagar innan den serveras så blir den ännu godare.

Nyckelord
brunkål, kål, julmat, recept